De la proximitatea bazinului la preț, criteriile pentru alegerea unui curs de înot variază într-un număr egal cu cei care iau această decizie – în majoritatea cazurilor, părinții.
Dar chiar dacă părintele este cel care alege și plătește abonamentul, beneficiarul cursului este copilul, astfel că aceste criterii ar trebui să pornească de la nevoile celui mic.
Înainte de a începe căutarea celui mai potrivit curs de înot, părintele ar trebui să știe care este obiectivul principal pentru care îl va aduce pe cel mic la bazin: remedierea sau ameliorarea unei probleme medicale, ori pentru că cel mic manifestă interes pentru apă și are nevoie să învețe să înoate pentru siguranța lui; poate este o modalitate sănătoasă de a petrece timpul liber sau există dorința unui parcurs de performanță.
În funcție de motiv, alegerea cursului se va restrânge la cluburile care dețin bazine potrivite nevoii. Dacă cel mic are nevoie să depășească teama de apă, cele mai potrivite sunt bazinele de dimensiuni mai mici. În cazul în care copilul vrea să dezvolte abilitatea de a fi în apă și, eventual, să aprofundeze cunoștintele de înot, sunt recomandate bazinele de dimensiuni semiolimpice.
Prima discuție cu viitorul antrenor
Pe măsură ce lista de selecție se scurtează, este recomandat ca părintele sa contacteze telefonic coordonatorul clubului pentru o discuție preliminară. În cadrul acestei discuții, este recomandat ca părintele să pună cât mai multe întrebări despre pregătirea și experiența antrenorului, despre bazin (dimensiuni, temperatura apei, adâncime), despre metoda de predare folosită în lucrul cu copilul, echipamentul utilizat în cadrul lecțiilor (plută, baghete, aripioare) dar și să solicite recomandări despre echipamentul de înot necesar copilului (costum, ochelari, cască, halat, papuci).
Această discuție este un indiciu foarte bun pentru părinte, despre cum va interacționa cu clubul pe durata abonamentului, despre atitudinea coordonatorului, răbdarea de a răspunde tuturor întrebărilor, cât de detaliate sunt informațiile pe care le oferă. Totodată, părintele va putea evalua dacă programul respectiv este potrivit pentru cel mic, dacă acesta corespunde nevoilor copilului.
Prima ședință de înot este și un fel de test, de ambele părți, pentru a vedea conexiunea dintre copil și antrenor, dar și pentru a evalua nivelul celui mic. La finalul ședinței, antrenorul va recomanda fie abonamentul de grup, fie pe cel cu antrenor personal, pe baza observațiilor din timpul sesiunii.
Alegerea tipului de abonament va reprezenta cea mai bună variantă pentru copil. La finalul fiecărei ședințe, părintele va primi un status despre evoluția celui mic.
Multitudinea de oferte dintre care un părinte trebuie să aleagă poate face ca acest proces să pară copleșitor și să apară tentația ca cele mai importante criterii să fie prețul și locația. Un preț scăzut nu semnifică întotdeauna o lipsă a calității, după cum un preț ridicat nu este o garanție a acesteia. Pentru că, în alegerea cursului de înot, nu prețul este criteriul, poate nici locația. Conexiunea cu copilul, răbdarea, metoda de lucru personalizată, condițiile de antenament și, cel mai important, bucuria și încrederea copilului sunt criterii care depășesc cu mult în importanță aspectele care pot fi relevante pentru părinți, dar nu și pentru copil.