Marius Grigore este antrenor coordonator și conducător al Bucharest Sport Club.
1. Cum ar suna o scurtă autocaracterizare?
Sunt Marius Grigore, fost sportiv de nivel național, nu foarte talentat, muncitor si extrem de emotiv.
2. Mai întâi, Marius Grigore, apoi BSC? Cum?
Am debutat ca antrenor direct sub aripa domnului antrenor Tat Nicolae. Pot să spun că am fost extrem de norocos fiindcă era o echipă de elită. Asta m-a ajutat enorm în acumularea cunoștințelor necesare dezvoltării mele profesionale. Apoi, lucrurile au evoluat și a venit timpul să merg înainte, singur. Am lucrat o perioada la CSS3 Steaua, apoi am hotărât, împreună cu colegul meu, Liviu Vlăsceanu, să pornim, pe cont propriu, BSC.
3. Cum ai crescut tu, ca sportiv, acum 25 de ani și cum cresc sportivii de performanță, azi, la BSC?
Atunci, totul mergea de la sine, era un program strict, venit din lipsa altor preocupări, mai ales lipsa “social media” și a tehnologiei de acum. Pur și simplu, mergeam la bazin, la școală, la joacă, făceam teme. Aveam timp pentru tot.
Acum, este extrem de provocator pentru un sportiv al zilelor noastre. Sunt extrem de multe tentații, care, uneori, ne ajută mai puțin să ne canalizăm energia către lucrurile care contează cu adevărat.
Cum cresc la BSC? Cresc alături de o echipă, antrenor – părinte – specialist, care are grijă să îi îndrume cât mai bine în etapa aceasta a vieții lor.
4. Clubul este parte din tine, o a doua familie. Ce relații sunt promovate în interiorul lui?
Sportul este o familie, astfel, și clubul nostru este o familie. Majoritatea antrenorilor din BSC sunt foști sportivi BSC, iar asta cântărește enorm în ecuația filozofiei acestui club. Deja știm ce ne dorim toți, am crescut împreună. Prin urmare, se poate vorbi, în cazul nostru, de relații de prietenie, de colaborare, de întrajutorare.
5. La ce se limitează rolul părinților de sportivi?
Rolul părinților este foarte important în acest sistem. Ne bazăm pe încrederea și pe înțelegerea lor și, de aceea, începând de anul trecut, am venit în întâmpinarea lor cu o echipă de specialiști care să ne ajute să înțelegem împreună care este rolul fiecăruia în echipă. Avem la dispoziție: psiholog, nutriționist, preparator fizic, biochimist, kinetoterapeut, endocrinolog, toți adunați sub aceeași viziune, pregătiți să răspundă tuturor provocărilor. Este ceea ce alcătuiește conceptul de “sinergie”, “Sinergie 360”, denumit de noi.
6. Ce te-a învățat pandemia? Ce noutăți a adus în activitatea ta?
Pandemia ne-a învățat să comunicăm mai mult și mai bine unii cu alții, antrenor cu sportivi, antrenor cu părinți, antrenor cu specialiști, părinți cu specialiști.
Cel mai mare câștig observat este independența copiilor mici.Nu am mai văzut de mult copii mici care să se dezechipeze sau echipeze singuri ?. Cred că acesta este unul dintre cele mai mari câștiguri ale acestei perioade. Copiii au devenit independenți!
7. Care este, după tine, un top 5 al celor mai importante calități ale unui sportiv de performanță?
Aș bifa ambiția, anduranța, tenacitatea, adaptabilitatea și toleranța.
8. Unde vezi noua generație de sportivi de performanță, beneficiari ai Sinergiei 360, peste 5 ani?
Mereu am spus că, pentru noi, performanța sportivă este bonus. Ne dorim ca generațiile care cresc împreună cu noi să crească sănătos, din toate punctele de vedere: fizic-fără accidentări sau trauma cauzate de sport, emoțional-empatici și comunicativi, anteprenorial- ușor adaptabili. Oriunde s-ar afla peste 5 ani, ar trebui ca această generație să fi deprins lucrurile anterior amintite.